מהו מותג marchio ? האם זה רק עיצוב לוגו או שזה יותר?
חברה המתארת מוצר ו/או שירות ומכלול הרגשות המתעוררים אצל הצרכן כלפי אותו מוצר/שירות זה ה "מותג".
רק כאשר ישנה הבטחה לצרכן והצרכן יוצר ציפייה מהמוצר רק אז קיים “מותג”. ככל שהרגשות והציפיות חזקים אצל הצרכן כך המותג חזק יותר, ידוע ומוכר. למותג מצליח וממותג היטב, הצרכן ייחס ערכים חיוביים כמו איכות, יוקרה, הנאה, שימושיות אשר בסופו של דבר יגרמו למוצר להיות נחשק ויגרמו לעליה בביקוש.
לפיכך המותג מבטיח לצרכן, מוצר העומד בציפיותיו. קחו לדוגמא נייקי, מוצר ספורט איכותי או מרצדס, רכב יוקרתי.
אז למה צריך מותגים?
בעידן השפע ובשוק תחרותי של היום ישנם מוצרים/שירותים אין סוף שכמעט אינם ניתנים להבדלה. אז איך בכל זאת נעדיף מוצר אחד למשנהו?
הקנית ערך מוסף למוצר יוצרת בידול וייחודיות, משנה ומעלה את ערך המותג וגורמת לצרכן להעדיף, להעריך ואף לשלם יותר בעשרות אחוזים בעבור המוצר או השירות
כלומר ככול ש "פרמית המותג" גבוהה יותר כך הפירמה תדרוש עלות גבוהה יותר עבור המוצר על ליצור ביקוש רב. ג'ינס זה ג'ינס. אבל דיזל "שווה" יותר - ההשקעה שנעשתה במיתוג הפירמה, עיצוב לוגו ויצירת לוגו, יצרה ציפייה רבה אשר גרמה בביקוש לג'ינס ומיצבה את הפירמה כמותג מספר אחד בשוק הג'ינסים. ה "יוקרתי" גורמים לצרכן לשלם 1000 ש "ח עבור אותו מוצר עטוף ב "מיתוג" אחר.
המותג הנו הנכס היקר והחשוב ביותר לחברה. בניית מותג מצליח מחייבת ראיה אסטרטגית עסקית ולכן תבסס החברה את פעולותיה סביב המותג אחת: קידום המותג וביסוס מעמדה של החברה מעל מתחרותיה (הבידול).
איך בונים מותג?
שילוב קונספט ייחודי ואטרקטיבי, מעוררת רגשות, יוצרת ציפייה ונכנסת לליבו של הצרכן.
-
שרטט לך מפת דרכים
ראשית התחל בהכנת תכנית. תהליך התכנון והפיתוח של המותג ארוך ומורכב. בתוכנית העסקית שלך הגדר ערכי המותג, מטרות שיווקיות, קהלי יעד, נתח שוק וכו’. למשל האם המותג שלי היה יוקרתי או נגיש לכל כיס? האם אני פונה בשפה קלילה או שפה אלגנטית? אלה חלק מהשאלות שצריך לשאול כאשר מתחילים לתכנן את המותג ובכלל להקים עסק.
-
קביעת תקציב לחשיפת המותג
בקביעת קהל המטרה יש לקחת בחשבון גם את התקציב והאמצעים העומדים לרשות החברה. בחברות גדולות בעלות תקציבים גדולים נפרסם לקהל הרחב יותר אך בחברות קטנות לרוב התקציב קטן ולכן ניתן לחלק את הפרסום לקבוצות קהלים ולפרסם תחילה רק לאחת מן הקבוצות. פרסום רק לחלק מקהל והרעיון מאחורי יצירת “באז” , אותו פרסום מקורי שעושה “רעש”, הוא לחולל עניין סביב המוצר, הטמעת עיצוב לוגו או מסע הפרסום כך שהן יהוו נושא לשיחה ובכך יגדילו את מספר האנשים המושפעים מאותה פרסומת. אחרי ביסוס מעמד המוצר בקבוצה הנבחרת, נפחית את הפרסום בהדרגה בקבוצה ונפנה את התקציב לקבוצה חדשה על מנת להרחיב את נתח השוק.
-
בחירת מסר, עיצוב לוגו ושפת המותג
המסר יבוסס על תועלות המוצר ויותאם לקהל היעד אליו אנו מכוונים. שפת המותג "הזהות המיתוגית" תהיה מורכבת מהסממנים החיצוניים של החברה או המוצר כמו לוגו, סלוגן, צבע, אריזה מעוצבת, מחיר וכו'. היא תעביר מסר אחיד ועקבי בפרסום בכל אמצעי המדיה והתקשורת על מנת להחדיר את המותג לשוק תחרותי שתהיה זכירה לצרכן בכל מקום זמן. לצבעים ולגופנים יש משמעות רבה במיתוג מומלץ להעמיק ולקרוא עוד על משמעות הצבעים במיתוג עסקי ומה מסמל הלוגו שלי. בבחירת הצבעים, הסלוגן והלוגו אל תקלו ראש. זה הרושם הראשוני במפגש בין הצרכן למוצר! זכרו אין הזדמנת שנייה לראשם ראשוני. הרושם שיקבל הלקוח הפוטנציאלי ויחליט האם הוא רוצה לרכוש את המוצר או השירות שלכם.
-
אמצעים לפרסום
מטרותיו העיקריות של הפרסום ליידע, לשכנע, לחזק את עמדתו של הצרכן כלפי המותג ובסופו של דבר להניע לפעולה את הצרכן. על הפרסום להעביר מסר לקהלי מטרה רחבים ככל הניתן באמצעות ערוצי התקשורת השונים.
הפרסום הראשון החשוב ביותר זה הפרסום הפנימי - עיצוב לוגו זה נושא חשוב ביותר במיתוג עסק. עיצוב לוגו שלכם מוצב בפתח החנות או המשרד באופן בולט וברור. נייר המכתבים והמעטפה אשר נשלחים ללקוחות, כרטיס הביקור המחולק ללקוחות חדשים, מודעת דרושים, פולדר ומצגת לסוכני המכירות, עיטוף רכב החברה כשלט חוצות נוסע, כל אלו כלי עבודה חשובים ביותר, משאירים רושם ראשוני את זהות העסק שלכם.
דיוור ישיר - יש להתאים את המסר לקהל, הרי לא בכל מקום יש את אותו הקהל. דיוורו ללקוחות קבועים, חברי מועדון, לקוחות פוטנציאלים ברבדים שונים, סוכנים וכו'. אפשר ורצוי לחלק פרסום מעניין, אחר ומקורי על מנת להתחרות על תשומת לב הלקוח הפוטנציאלי על ידי דיוור קטלוג, פרוספקט, פלייר, ברושור, קופונים, תלי דלת, גלויה, פולדר, מוצר קד "ם עם דוגמית מהמוצר וכו'.
עיתונות - ראשית יש לקחת בחשבון את כמות התפוצה וקהל יעד של העיתון. ידיעות מול מעריב, כלכליסט מול דה מרקר, מקומונים, מגזינים ממוקדי קהל (לאישה, אוטו, את, עיתון דתי וכו'. פרסום מודעה בדאבל, עמוד או חצי עמ' ישאיר רושם על הקורא ויהיה במדור הרלוונטי בו קהל היעד קורא. לדוגמא במדור ספורט נפרסם מוצר לגבר. במדור רכילויות נפרסם מסעדה ובילוי.
פרסום חוצות - כשלט חוצות, מכוונים או קירות בניינים, זו היא מדיה להמונים שהמסר בה הוא קצר מאוד וקשה לזכירה. לרוב היא תגיע כפרסום מגבה ומומלץ לשלב מודעה בעיתון או דיוור ישיר על מנת להגיע לתוצאות המרביות ולת ללקוח את מירב האינפורמציה לו הוא זקוק על מנת לבצע רכישה.
אירוע השקה - מסיבת עיתונאים, מובילי דעת קהל וגורמים בכירים בתעשייה. באירוע יש להעביר את המסר העיקרי של הקמפיין מנוסח באופן המעניין עיתונאים.
יחסי ציבור - ופרסום סמוי. פרסום זה יופיע לרוב כידיעה או המלצה בעיתונות אשר עיתונאי כתב אודות המוצר. יש ליצור קשר עם העיתונאים באופן ישיר או דרך משרד יחסי ציבור.
תערוכה או כנס - במסגרת תערוכה חלק מקהל היעד כבר נמצאים במקום. החיסרון הוא כי מתחרים מוצרים רבים על תשומת הלב בתערוכה, ולכל מוצר תינתן תשומת לב נמוכה יותר לכן יש לדאוג לגימיקים ונראות בולטת במקום.
אינטראקטיב - בעידן הטכנולוגי נוכחות ברשת האינטרנט היא חיונית. אתר האינטרנט חייב להיות עדכני ומקודם במנועי החיפוש. כאשר לקוח מתעניין במוצר או בחברה הוא ימצא את כל האינפורמציה על מנת לרכוש אותו. כך שבעלות נמוכה יחסית אפשר להוביל קמפיין אינטרנטי ובקלות להגיע לקהלי יעד רבים בזמן קצר. בדיוור ניוזלטר ניתן ליידע באופן מידי את הצרכנים במאגרי תפוצה רלוונטיים - זה זול ונגיש.
רשתות חברתיות כגון פייסבוק, יוטיוב, הן כלי פופולרי היום ושם כל אחד יכול ובחינם לחשוף לקהלים את המסר הפרסומי ולקבל משוב מחברים.
ישנן עוד סוגיות רבות:
רדיו, טלוויזיה או שיווק גארילה. מה עושים בנקודות המכירה ואיך יראו כובשי המדף? מתי הצרכן מעדיף את הזול ביותר? כיצד משפיע עיצוב המוצר על הרכישה, באיזה סגנון לעצב לוגו ומה משמעות הצבע שנבחר
מתי לעשות מבצעים וכיצד לשווקם, 1+1 או 4 ב-100, אך לא אוכל לגעת בכולן במאמר אחד.
במידה ויש לך עוד הרבה שאלות ותשובות, אנחהו כאן לתת מענה. גם בואצאפ WhatsApp: +27604671893
במידה ונותרו שאלות לא פתורות אשמח להיות בקשר. קרן שביט, בעלים המייסדת והבעלים של שביט משרד פרסום. שביט עברה הכשרה ייחודית שנים רבות באירופה ובארץ בתחום העיצוב, הפרסום ואסטרטגיה שיווקית. כיום מתגוררת בדרום אפריקה ומנהלת חנות לעיצוב לוגו באינטרנט.